Teatrul Tineretului

PiatraNeamtTEATRU00002-3

Piesele de teatru jucate la Piatra Neamt isi au inceputurile inca din anul 1851 cand a avut loc un turneu a lui Matei Millo si s-au interpretat piesele nationale “Lipitorile satului” si “Baba Harca”. Apoi, s-a construit intre anii 1870-1871 primul local special amenajat pentru teatru, denumit Sala Roxy, care s-a pastrat pana la inceputul anilor ’60, cand a fost daramata.

Din anul 1959, piesele de teatru au fost jucate in cladirea in care functioneaza si astazi Teatrul Tineretului. Construita intre anii 1929-1947 si proiectata de catre arh F.E. Droz si Carol Zane, cladirea teatrului a fost initial inchiriata, dupa care in anul 1958 a fost reamenajata si redeta scopului ei initial. Tot in acest an s-a infiintat sectia din Piatra Neamt a Teatrului de Stat din Bacau si astfel au venit la Piatra Neamt tineri absolventi ai IATC.

La Teatrul de la Piatra Neamt au jucat numerosi tineri actori care cu timpul s-au impus in miscarea teatrala romaneasca. Printre acestia ii putem mentiona pe: Florin Piersic, Leopoldina Balanuta, Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, etc. Din anul 1966, datorita tineretii actorilor si regizorilor prezenti aici teatrul de la Piatra Neamt se va denumi Teatrul Tineretului.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamt de-a lungul timpului s-a impus si in viata teatrala internationala, devenind unul dintre cele mai dinamice, moderne si indraznete teatre din Romania. Piesele de teatru jucate aici sunt piese contemporane, romanesti si straine, dar si din marile valori ale dramaturgiei universale.

Locatie: Str. P-ta Stefan cel Mare nr.1, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt
Agentia Teatrala: tel. 0233211036
Web:
teatrultineretuluint.ro

Lasă un comentariu